Laminam jest producentem wielkoformatowych płyt wykonanych ze spieków kwarcowych. Firma istnieje od 2001 roku i przez kilkanaście lat zbudowała niezwykle mocną pozycję w szeroko rozumianej branży „dom i wnętrze”. Jej produkty są znane na całym świecie. W 2016 roku marka Laminam nagrodzona została jedną z najważniejszych nagród w dziedzinie designu — Red Dot Award. Prestiżowe wyróżnienie, „Red Dot: Best of the Best”, otrzymała płyta Laminam Star Maker. Produkt projektu światowej klasy designera Maca Stopy powstał we współpracy z polskim oddziałem firmy. Spieki kwarcowe Laminam powstają z dbałością o środowisko i zdrowie użytkowników. Naturalne komponenty, zastosowanie technologii zakładających niskie zużycie energii, brak emisji trujących substancji i minimalna emisja CO2, a także w pełni odnawialne produkty — to filary ekologicznego podejścia marki.
Spieki kwarcowe LAMINAM to kompozycja naturalnych materiałów, w szczególności kwarcu, iłów łupkowych, skał granitowych i pigmentów ceramicznych. Granulat z powyższych surowców zostaje najpierw sprasowany. Następnie stosowana jest innowacyjna technologia spiekania granulatu, który wypalany jest w temperaturze 1220 stopni. Dzięki tej metodzie powstają wielkoformatowe płyty Laminam, które są idealnie płaskie i mogą być docinane na konkretny wymiar z bardzo dużą dokładnością. Płyty Laminam dostępne są w rozmiarze 300 cm x 100 cm, 324cm x 162cm, 100cm x 100cm. Najcieńsze spieki mają grubość 3 milimetrów. Jest to materiał bardzo wytrzymały, który poza dekoracją wnętrz stosowany jest m.in. jako okładzina elewacji budynków. We wnętrzach płyty ze spieków kwarcowych mają bardzo szeroki wachlarz zastosowań. Mogą być używane, jako wykończenie podłóg, ścian i mebli. Bardzo często z płyt Laminam wykonywane są blaty kuchenne i łazienkowe oraz parapety.
Własności fizyczne i chemiczne:
- Odporne na promienie UV - pozostaje niezmieniony pod wpływem długotrwałej ekspozycji na promienie UV i zachowuje swój oryginalny wygląd przez cały czas
- Mrozoodporne - nadający się do zastosowania wewnątrz i na zewnątrz budynków, odporność na ciepło i wysoką temperaturę
- Odporne na zginanie
- Odporne na graffiti
- Niepalne
- Certyfikat higieniczny - higieniczna powierzchnia nadająca się do kontaktu z produktami spożywczymi
- Testy laboratoryjnie udowodniły, że Laminam jest całkowicie neutralny dla produktów spożywczych ponieważ nie uwalnia składników w roztworach
- Odporne na środki chemiczne
- Odporne na ścieranie - jest odporny na zarysowania i głębokie ścieranie. Jego właściwości pozostają niezmienione nawet w przypadku stosowania ostrych narzędzi np. w kuchni oraz w przypadku częstego czyszczenia
- Materiał ekologiczny
- Łatwy w czyszczeniu i konserwacji - jest prosty i szybki w czyszczeniu. Laminam 12+ z upływem czasu nie wymaga specjalnych zabiegów konserwujących; ogólnie rzecz ujmując, jedyne co jest potrzebne do czyszczenia to ciepła woda i neutralny detergent
- Kompaktowa powierzchnia, brak porów (absorpcja wody na poziomie średnio 0,1%)
- Nie zawiera składników organicznych więc jego powierzchnia nie jest narażona na uszkodzenie pod wpływem bezpośredniego kontaktu z gorącymi przedmiotami w kuchni, jak garnki, patelnie oraz z samą bardzo wysoką temperaturą
- Odporność na pleśń i grzyby
** Właściwości niegwarantowane w przypadku Laminam 12+ o powierzchni polerowanej, która jest bardziej delikatna niż pozostałe powierzchnie Laminam. Nie mniej jednak powierzchnia Laminam polerowana w dalszym ciągu posiada lepsze lub podobne właściwości niż inne materiały stosowane na blaty.
Spieki LAMINAM:
spieki LAMINAM - Aprobata techniczna ITB-KOT (2017-0224 wydanie 1) Laminam 3+, 5+, 12+
spieki LAMINAM - Krajowa Deklaracja Właściwości Użytkowych Laminam 3+
spieki LAMINAM - Krajowa Deklaracja Właściwości Użytkowych Laminam 5+
spieki LAMINAM - Krajowa Deklaracja Właściwości Użytkowych Laminam 12+
spieki LAMINAM - Instrukcja użytkowania blatów wykonanych z Laminam 09-2017
spieki LAMINAM - Atest Higieniczny PZH PL